CAMBRES D'ASSAIGS - CCI CONTROL DE QUALITAT

NOTICIES

IniciEmpresaProductesNovetatsServeisQualitatReferènciesNoticiesArticlesContactar

 

Els glaciars de Groenlandia es desintegren - Cambres de simulació criogènica CCI

 

 

Els investigadors nord-americans Sarah Das, de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), i Ian Joughin, de la Universitat de Washington a Seattle, descobreixen el procés pel qual s'està desintegrant el casquet glacial de Groenlàndia.


Aquests científics van observar i van estudiar per primera vegada el buidatge instantani d'un llac al casquet glacial de Groenlàndia, un fenomen, que amenaça amb accelerar la fosa del gel àrtic durant l'estiu segons un estudi publicat dies passats per la revista nord-americana Science Express.


En els glacials de Groenlàndia es formen cada estiu multitud de llacs, a causa de l'escalfament de l'aire i les radiacions solars que desfan el gel, van observar els dos científics.


El mecanisme de desintegració descobert consisteix en un sistema de canalització natural a la glacera, a través de la qual les aigües provinents del gel fos a la superfície penetren profundament en l'interior del casquet, augmentant el desglaç i el despreniment de les pannes de glaç de gel.


L'efecte "lubricant" d'aquestes aigües sobre la base de la glacera pot accelerar el ritme de desglaç del 50% al 100% en algunes de les zones més estables de la glacera, van estimar.


"Hem trobat indicis molt sòlids que indiquen que aquests llacs d'aigües glacials que es formen a l'estiu poden en realitat trencar el gel estructural en un procés anomenat hidro-fractura", va explicar Sarah Das.


"Si aquesta esquerda a la superfície del gel és prou gran i hi ha una reserva d'aigua suficient per omplir-la, això pot crear un conducte que arriba fins a la base de la glacera", afegeix la investigadora.


Els resultats d'aquest estudi mostren que la fosa del gel juga efectivament un paper important en la dinàmica de la glacera i també té un impacte major sobre la descàrrega de gel de les glaceres a l'oceà, cosa que fins ara era solsament una sospita.


Ian Joughin va destacar que aquest fenomen té un impacte significatiu sobre la reducció de la massa de la glacera.


Els grans blocs de gel que es desprenen per formar els icebergs, com a conseqüència de l'escalfament global del planeta, tenen clarament un gran impacte sobre la dinàmica dels glacials, va revelar el científic.


Imatges enviades via satèl·lit posen de manifest que aquests llacs poden desaparèixer de vegades en un només dia, però els científics ignoraven fins ara on anava l'aigua i l'impacte sobre el despreniment de gel a l'oceà.


L'aigua formada en fondre's el gel, no solsament impedeix que es torni a produir la solidificació, sinó que a més accelera la desintegració de l'iceberg.

 

Aquests fenòmens poden ser investigats a escala de laboratori amb les cambres climàtiques d'assaigs, sense necessitat de realitzar llargues i costoses observacions satelitarias.


CCI fabrica des de fa 40 anys cambres d'ultracongelació, heladicitat i criogènia per a assaigs de simulació glacial.

 

www.cci-calidad.com

 

Inici  Tornar

Petició oferta          Petició informació          Consulta