CAMBRES D'ASSAIGS - CCI CONTROL DE QUALITAT

NOTICIES

IniciEmpresaProductesNovetatsServeisQualitatReferènciesNoticiesArticlesContactar

 

Plàstics biodegradables mitjançant closques d’ametlla - Assaigs climàtics

 

 

La inquietud generalitzada per desenvolupar materials respectuosos amb el medi ambient, cada vegada més allunyats de la dependència del petroli, fa que la imaginació dels científics es dirigeixi cap a la recerca de recursos el més ecològics possibles, econòmics i abundants en la naturalesa, sense trencar l'equilibri alimentari, com succeeix per exemple amb el blat de moro.


Aquesta és la idea que han tingut els investigadors del Grup de Caracterització i Processat de Materials Plàstics (GPCMP) de l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi (EPSA), pertanyent a la Universitat Politècnica de València (UPV), que han desenvolupat materials plàstics amb closca d'ametlla mòlta amb un aspecte similar a la fusta.


La tècnica consisteix a centrifugar una pols fina termoplàstica dins d'un motlle tancat, obtenint-se peces buides i de gran flexibilitat; procés que ja s'utilitza, per exemple, en la fabricació de ninots i pilotes, però també a la producció de contenidors, caiacs, ornaments, accessoris per a mobles com poms i peces ornamentals.


Per obtenir aquest nou material alternatiu a la fusta, primer es va barrejar PVC en pols amb un plastificant no tòxic i biodegradable, que va donar lloc a una pasta viscosa anomenada plastisol. Posteriorment, es va afegir a l'esmentada pasta la closca d'ametlla mòlta, formant una massa que és la que se sotmet al procés de l'emmotllament, segons va explicar el professor José Enrique Crespo, investigador del projecte.


La utilització de les closques d'ametlla en l'obtenció d'aquests materials comporta també un benefici mediambiental, ja que afavoreix el reciclat de les mateixes. S'estima que els elaboradors generen a Espanya 15.000 Tm. anuals provinents fonamentalment dels ametllers mediterranis, amb un cost resultant aproximat de 0,20 euros per quilo.


L'Institut Tecnològic de la Joguina (Aiju) ha estat la primera entitat en apostar per la utilització d'aquest producte en polietilè d'alta densitat (HDPE) i poliestirè (PS) per mètodes convencionals d'injecció i extrusió, amb una proporció de 45% en pes de closques d'ametlla.


CCI ve desenvolupant des de l'any 1967 cambres d'assaigs climàtics i de simulació ambiental per a investigació i control de qualitat de plàstics. Referent a això és de destacar que CCI ha subministrat cambres d'assaigs a les entitats més rellevants del nostre país i els centres d'investigació més prestigiosos existents en l'actualitat, entre els que es troba la companyia Aiju i l'UPV.

 

www.cci-calidad.com

 

Inici  Tornar

Petició oferta          Petició informació          Consulta